Färdplanen för bygg- och anläggningssektorn
I februari 2024 lanserades en uppdaterad färdplan för bygg- och anläggningssektorn: Färdplan för fossilfri konkurrenskraft – Bygg och anläggningssektorn. Bakom färdplanen står hela byggsektorns värdekedja. Bygg- och anläggningssektorn står idag för 22 procent av Sveriges växthusgasutsläpp . För att nå målet om nettonollutsläpp till 2045 måste utsläppen minska kraftigt. Det ska ske samtidigt som samhällets behov av att bygga om och bygga nytt är stora.
Mycket har hänt sedan den första färdplanen för ett konkurrenskraftigt samhällsbyggande utan klimatpåverkan lanserades 2018. Allt fler företag runt om i landet ser nu att klimatomställningen är en nyckelfaktor för framtida lönsamhet och stärkt tillväxt. Idag kan utsläppen halveras med befintlig teknik och befintliga byggmaterial, men för att det klimatneutrala byggandet ska växla upp och ske i stor skala behövs mer innovation, teknikskiften, ökad resurseffektivitet och cirkularitet och en fördjupad samverkan över hela värdekedjan. I den uppgraderade färdplanen finns mål och delmål. Det finns även åtaganden – dels som gäller alla aktörer i värdekedjan och dels per aktörsgrupp. Dessa tydliggör hur aktörerna i värdekedjan ger förutsättningar för varandra att ställa om.
Färdplanen samordnas av en implementeringsgrupp som består av representanter från branschorganisationerna Byggföretagen, Fastighetsägarna, Byggmaterialindustrierna, Byggherrarna, Innovationsföretagen, Installatörsföretagen och Sveriges Allmännytta tillsammans med Trafikverket.
Undertecknande av färdplanen
Genom att underteckna färdplanen antar ni målet om att nå nettonollutsläpp senast år 2045. Ni antar också flera delmål. Ni åtar er också att följa de åtaganden som anges i färdplanen – de som anges för alla aktörer och för byggmaterialtillverkare. För att ansluta sig till färdplanen behöver ett beslut tas i er styrelse eller ledningsgrupp. Som undertecknade aktör medverkar ni i en årlig rapportering till Fossilfritt Sverige.