Bild: IKEM Mynewsdesk

Den 15 maj lanserades en svensk plattform för hållbar kemiindustri – SusChem Sweden. Syftet är att öka samverkan mellan industri och forskning kring viktiga frågor och bidra till utvecklingen av hållbara kemikalier, produkter och tekniska lösningar. Bakom initiativet står IVL Svenska Miljöinstitutet och Innovations- och kemiindustrierna, IKEM.

SusChem Sweden blir en svensk del av den europeiska plattformen SusChem som funnits i tio år. Plattformen har spelat en viktig roll för att utveckla och samordna multinationella europeiska samarbeten mellan forskningen och industrin. Under åren har den europeiska plattformen också inspirerat EU-kommissionen att satsa drygt tio miljarder kronor på forsknings- och innovationsprojekt om viktiga hållbarhetsfrågor som effektivare vattenanvändning, utbyte av kritiska råvaror, energieffektivisering och biobaserad industri. Detta vill man nu även åstadkomma i Sverige.

– Tajmingen för SusChem Sverige är helt rätt. Svenska kemiföretag ser alltmer hållbarhet som en möjlighet att hitta nya produkter och tjänster. Den svenska regering satsar på ett substitutionscentrum som ska stimulera utvecklingen av hållbara kemiska produkter och produktionsprocesser, säger Nils Hannerz, forsknings- och innovationschef på IKEM.

Läs hela pressmeddelandet här >>