Det klart man blir stolt. Alla stolar upptagna och mer än dubbelt så många på ståplats runt scenen i entréhallen på Nordbygg2018, Nordens största byggmässa. All time high! Då brukar jag som moderator och arrangör inleda med att utbrista ”åh, vad roligt att så många kommit!” Men det är något med ämnet som stockar min mening.

Att tycka det är roligt att så många kommit för att lyssna på det katastrofala som hände i London och Grenfell Tower funkar liksom inte. Det blir i stället ett ”Välkomna till en viktig timme för fakta och framtid”. Därefter redogjorde Ville Bexander och Lars Brolin från vår medarrangör Brandskyddsföreningen om vad som hände denna ödesdigra sommardag, hur kontrollsystemet totalkollapsade och hur det som inte fick hända hände om och om igen. Med ödesdigra följder.

Vi inledde efter deras rapport panelsamtalet, om hur byggsamverkan i Sverige kan förhindra något liknande, med en kort, kort paus för det var ju egentligen två sektioner i vårt framträdande. Ingen stol blev tom och allt fler besökare flockades runt scenen.

Mot slutet av panelsamtalet bad jag paneldeltagarna att med ett ord försöka sammanfatta det viktigaste att ta med in i det förebyggande arbetet.

Hållbarhet, sa Brandskyddsföreningens Anders Bergqvist och menade i ett vidare perspektiv att det inte är hållbart att låta hus brinna ned vare sig för miljö eller resursanvändning.

Materialutveckling, tillförde Ola Jonsson, arkitekt och studiochef på C.F. Møller, och med kunskapsöverföring mellan byggbranschens parter.

Robusta system och med det menade Lars Boström, forskningschef på RISE, både kontrollsystem, regelsystem och dessutom materiella, robusta konstruktioner.

Digitaliseringen ger oss möjlighet att genomföra säkerhetsåtgärder och skapa funktionella kontrollsystem och bygga rätt, poängterade Michael Strömgren, brandexpert BRIAB.

Verifierbara byggregler, avslutade Kurt Eliasson, utredare för Kommittén för Modernare Byggregler. Det är ett av de viktigaste budskapen jag får med mig från Bygg-Sverige oavsett i vilket sammanhang vi pratar byggregler. Det måste gå att kontrollera med vad och hur man byggt och man måste utföra kontrollerna.

Det klart man blir glad. Om man nu får säga det i katastrofsammanhang. Det här ger hopp om framtiden både vad gäller säkrare byggnation och en god samverkan mellan byggdisciplinerna, med expertisen om kan brandsäkerhet och med våra beslutsfattare.

Anneli, vd Byggmaterialindustrierna